Čtečky čárových kódů, datové terminály

Čtečka čárových kódů slouží k přečtení čárového kódu, předání informace dále do systému. Čtečky, nebo také snímače čárového kódu, lze rozdělit do tří skupin: ruční čtečky, bezdrátové čtečky a mobilní datové terminály.

Ruční snímače a čtečky čárových kódů jsou základním nástrojem pro čtení čárových kódů a jsou připojeny kabelem k PC. Tyto čtečky dokážou podle typu číst čárové 1D kódy (EAN13, CODE128, CODE39 atd.) i 2D kódy (Datamatrix, QR Code atd.). Ve většině případů jsou čtečky připojeny přes USB kabel a emulují klávesnici. Toto řešení pošle obsah kódu na místo, kde je kurzor klávesnice. U některých modelů je možné připojení přes RS232.

Bezdrátové snímače a čtečky čárového kódu jsou napájené baterií a komunikují přes Bluetooth základnu (některé modely lze propojit přímo bez základny). Umožňují tedy volný pohyb bez kabelů. Stejně jako snímače s kabelem dokážou podle typu číst čárové 1D kódy i 2D kódy. Lze je přípojit přes USB kabel jako emulaci klávesnice nebo přes RS232.

Mobilní datové terminály jsou zařízení pro různé skladové, majetkové a speciální evidence. Jsou vybaveny displejem, který zobrazuje požadované údaje a čtečkou čárových 1D kódů a 2D kódů (podle modelu), klávesnicí a pamětí. Tyto terminály programujeme podle požadavků zákazníka, příklady různých aplikací pro datové terminály najdete zde.